Hei! Din nettleser er utdatert og støttes ikke av våre nettsider. Heldigvis er det enkelt å oppgradere!
Klikk her for å bytte til en moderne og sikker nettleser

Skriftstørrelse

Aleris

Meningsfylt hverdag med arbeid og aktivitet

I Skien har Aleris' arbeids- og aktivitetstilbud til ungdom uten dagtilbud. Her har de travle dager med alt fra trefelling til bilvask og dekkskift.

aleris omsorg barnevern arbeidstrening

Vi vil gi deg en hverdag med mening.

– Jeg stortrives her. Det er lærerikt, sosialt og morsomt. Jeg har noe å stå opp til og møte opp på hver dag, i tillegg til å få vært ute og jobbet i skogen. Dessuten er det hyggelige kollegaer, og jeg møter hele tiden nye kunder, sier Daniel (18).

Han er én av brukerne på arbeids- og aktivitetstilbudet til Aleris Region Sør i Skien. Her får ungdom i alderen 16 til 20 år hos Aleris Barnevern mulighet til å få tilrettelagt arbeidstrening.

Gutta på skauen

Med klatreutstyr, motorsager, fliskutter og hageredskaper reiser en gjeng fra arbeids- og aktivitetssenteret ut på oppdrag til private kunder i distriktet. Jobbene står i kø. Trefelling, beskjæring, stubbefresing, hageopprydning og klipping av hekk er blant tjenestene de tilbyr.

– Vi startet dette tilbudet for at ungdom uten dagtilbud skal slippe å gå hjemme. Det er lite hensiktsmessig. Her blir de sysselsatt, det blir stilt krav til dem, de får brukt kroppen og får sosial trening, sier prosjektleder Sturla Østensen.

Om vinteren bidrar de blant annet med dugnadsarbeid i lokalsamfunnet. I lokalene på Kjørbekk industriområde i Skien tilbyr de andre tjenester.

– Her er dekkhotellet. Vi har rundt 120 sett vi oppbevarer og skifter for private bileiere, sier 18 år gamle Daniel stolt mens han viser frem dekkstablene som fyller hallen.

– Og her er vaskehallen hvor vi sørger for skinnende ren bil til kundene, fortsetter han.

Et skritt på veien

Prosjektet ble startet for fire år siden, og brukerne kan være der alle hverdager fra ni til to.

– Dette er en mellomstasjon hvor de kan få arbeidstrening, mestringsfølelse og sosialt samvær med mål om å komme videre ut i jobb eller skole. Vi samarbeider også med eksterne bedrifter hvor brukerne kan få praksis, sier Mats Uverud Nyegaard som er ansvarlig for arbeids- og aktivitetstilbudet hos Aleris Region Sør Skien. Arbeidet som gjøres settes også stor pris på av kundene og lokalmiljøet.

– Det er nyttig det som gjøres og kundene er storfornøyd. Det gir ungdommene mestringsfølelse, de får se synlige resultater og møte nye mennesker. Vi merker at de utvikler seg og vokser i jobben, sier Nyegaard.

Oppe på spiserommet tar Daniel siste slurken av kaffekoppen og forsvinner ut døren. Nå skal det jobbes og svettes. Nye oppdrag venter.

Artikkelen sto på trykk i Aleris-magasinet i 2015

Ta kontakt

Relaterte artikler

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre siden for våre brukere. Les mer om hvordan vi bruker det her.